हनुमान चालीसा (Hanuman Chalisa)

हनुमान चालीसा(Hanuman Chalisa), हिंदू धर्म में भगवान हनुमान की स्तुति में लिखी गई एक भक्तिपूर्ण कविता है। यह चालीसा 40 चौपाइयों और एक दोहे से मिलकर बनी है। हनुमान चालीसा की रचना 16 वीं शताब्दी में तुलसीदास जी ने की थी।

हनुमान चालीसा (Hanuman Chalisa) में हनुमान जी के विभिन्न रूपों और गुणों का वर्णन किया गया है। इसमें हनुमान जी की शक्ति, साहस, बुद्धि और दया का भी वर्णन किया गया है। हनुमान चालीसा एक लोकप्रिय भक्ति कविता है, जिसे हिंदू धर्म के अनुयायी नियमित रूप से पढ़ते हैं।

हनुमान चालीसा (Hanuman Chalisa) का वीडियो


हनुमान चालीसा लिरिक्स हिंदी में (Hanuman Chalisa lyrics in Hindi)

॥ दोहा॥
श्रीगुरु चरन सरोज रज
निज मनु मुकुरु सुधारि ।
बरनउँ रघुबर बिमल जसु
जो दायकु फल चारि ॥

बुद्धिहीन तनु जानिके
सुमिरौं पवन-कुमार ।
बल बुधि बिद्या देहु मोहिं
हरहु कलेस बिकार ॥

॥ चौपाई ॥
जय हनुमान ज्ञान गुन सागर ।
जय कपीस तिहुँ लोक उजागर ॥

राम दूत अतुलित बल धामा ।
अंजनि पुत्र पवनसुत नामा ॥

महाबीर बिक्रम बजरंगी ।
कुमति निवार सुमति के संगी ॥

कंचन बरन बिराज सुबेसा ।
कानन कुण्डल कुँचित केसा ॥४

हाथ बज्र अरु ध्वजा बिराजै ।
काँधे मूँज जनेउ साजै ॥

शंकर स्वयं/सुवन केसरी नंदन ।
तेज प्रताप महा जगवंदन ॥

बिद्यावान गुनी अति चातुर ।
राम काज करिबे को आतुर ॥

प्रभु चरित्र सुनिबे को रसिया ।
राम लखन सीता मन बसिया ॥८

सूक्ष्म रूप धरि सियहिं दिखावा ।
बिकट रूप धरि लंक जरावा ॥

भीम रूप धरि असुर सँहारे ।
रामचन्द्र के काज सँवारे ॥

लाय सजीवन लखन जियाए ।
श्री रघुबीर हरषि उर लाये ॥

रघुपति कीन्ही बहुत बड़ाई ।
तुम मम प्रिय भरतहि सम भाई ॥१२

सहस बदन तुम्हरो जस गावैं ।
अस कहि श्रीपति कण्ठ लगावैं ॥

सनकादिक ब्रह्मादि मुनीसा ।
नारद सारद सहित अहीसा ॥

जम कुबेर दिगपाल जहाँ ते ।
कबि कोबिद कहि सके कहाँ ते ॥

तुम उपकार सुग्रीवहिं कीह्ना ।
राम मिलाय राज पद दीह्ना ॥१६

तुम्हरो मंत्र बिभीषण माना ।
लंकेश्वर भए सब जग जाना ॥

जुग सहस्त्र जोजन पर भानु ।
लील्यो ताहि मधुर फल जानू ॥

प्रभु मुद्रिका मेलि मुख माहीं ।
जलधि लाँघि गये अचरज नाहीं ॥

दुर्गम काज जगत के जेते ।
सुगम अनुग्रह तुम्हरे तेते ॥२०

राम दुआरे तुम रखवारे ।
होत न आज्ञा बिनु पैसारे ॥

सब सुख लहै तुम्हारी सरना ।
तुम रक्षक काहू को डरना ॥

आपन तेज सम्हारो आपै ।
तीनों लोक हाँक तै काँपै ॥

भूत पिशाच निकट नहिं आवै ।
महावीर जब नाम सुनावै ॥२४

नासै रोग हरै सब पीरा ।
जपत निरंतर हनुमत बीरा ॥

संकट तै हनुमान छुडावै ।
मन क्रम बचन ध्यान जो लावै ॥

सब पर राम तपस्वी राजा ।
तिनके काज सकल तुम साजा ॥

और मनोरथ जो कोई लावै ।
सोई अमित जीवन फल पावै ॥२८

चारों जुग परताप तुम्हारा ।
है परसिद्ध जगत उजियारा ॥

साधु सन्त के तुम रखवारे ।
असुर निकंदन राम दुलारे ॥

अष्ट सिद्धि नौ निधि के दाता ।
अस बर दीन जानकी माता ॥

राम रसायन तुम्हरे पासा ।
सदा रहो रघुपति के दासा ॥३२

तुम्हरे भजन राम को पावै ।
जनम जनम के दुख बिसरावै ॥

अंतकाल रघुवरपुर जाई ।
जहाँ जन्म हरिभक्त कहाई ॥

और देवता चित्त ना धरई ।
हनुमत सेइ सर्ब सुख करई ॥

संकट कटै मिटै सब पीरा ।
जो सुमिरै हनुमत बलबीरा ॥३६

जै जै जै हनुमान गोसाईं ।
कृपा करहु गुरुदेव की नाईं ॥

जो सत बार पाठ कर कोई ।
छूटहि बंदि महा सुख होई ॥

जो यह पढ़ै हनुमान चालीसा ।
होय सिद्धि साखी गौरीसा ॥

तुलसीदास सदा हरि चेरा ।
कीजै नाथ हृदय मह डेरा ॥४०

॥ दोहा ॥
पवन तनय संकट हरन,
मंगल मूरति रूप ।
राम लखन सीता सहित,
हृदय बसहु सुर भूप ॥

हनुमान चालीसा लिरिक्स अंग्रेजी में (Hanuman Chalisa lyrics in English)

॥ Doha ॥
Shri Guru Charan Saroj raj
Nija manu Mukura sudhari ।
Baranau Raghuvar Bimal Jasu
Jo Dayaku Phala Chari ॥

Budheeheen Tanu Jannike
Sumiro Pavan Kumara ।
Bal Buddhi Vidya Dehoo Mohee
Harahu Kalesh Vikaar ॥

॥ Chaupai ॥
Jai Hanuman gyan gun sagar ।
Jai Kapis tihun lok ujagar ॥

Ram doot atulit bal dhama ।
Anjani putra Pavan sut nama ॥

Mahabir vikram Bajrangi ।
Kumati nivar sumati Ke sangi ॥

Kanchan varan viraj subesa ।
Kanan Kundal Kunchit Kesha ॥ 4

Hath Vajra Aur Dhwaja Viraje ।
Kaandhe moonj janeu saaje ॥

Sankar suvan kesri Nandan ।
Tej prataap maha jag vandan ॥

Vidyavaan guni ati chatur ।
Ram kaj karibe ko aatur ॥

Prabhu charitra sunibe ko rasiya ।
Ram Lakhan Sita man Basiya ॥ 8

Sukshma roop dhari Siyahi dikhava ।
Vikat roop dhari lank jalava ॥

Bhim roop dhari asur sanhare ।
Ramachandra ke kaj sanvare ॥

Laye Sanjivan Lakhan Jiyaye ।
Shri Raghuvir Harashi ur laye ॥

Raghupati Kinhi bahut badai ।
Tum mama priya Bharat-hi-sam bhai ॥ 12

Sahas badan tumharo yash gaave ।
As kahi Shripati kanth lagaave ॥

Sankadhik Brahmaadi Muneesa ।
Narad Sarad sahit Aheesa ॥

Yam Kuber Dikpaal Jahan te ।
Kavi kovid kahi sake kahan te ॥

Tum upkar Sugreevahin keenha ।
Ram milaye rajpad deenha ॥ 16 ॥

Tumhro mantra Vibheeshan maana ।
Lankeshwar Bhaye Sab jag jana ॥

Yug sahasra yojan par Bhanu ।
Leelyo tahi madhur phal janu ॥

Prabhu mudrika meli mukh mahee ।
Jaladhi langhi gaye achraj nahee ॥

Durgam kaj jagat ke jete ।
Sugam anugraha tumhre tete ॥ 20

Ram duwaare tum rakhvare ।
Hot na agya binu paisare ॥

Sab sukh lahai tumhari sarna ।
Tum rakshak kahu ko darna ॥

Aapan tej samharo aapai ।
Teenon lok hank te kanpai ॥

Bhoot pisaach Nikat nahin aavai ।
Mahavir jab naam sunavai ॥ 24

Nase rog harae sab peera ।
Japat nirantar Hanumat beera ॥

Sankat se Hanuman chhudavai ।
Man Kram Vachan dhyan jo lavai ॥

Sab par Ram tapasvee raja ।
Tin ke kaj sakal Tum saja ॥

Aur manorath jo koi lavai ।
Soi amit jeevan phal pavai ॥ 28

Charon jug partap tumhara ।
Hai parsiddh jagat ujiyara ॥

Sadhu Sant ke tum Rakhware ।
Asur nikandan Ram dulare ॥

Ashta siddhi nav nidhi ke data ।
As var deen Janki mata ॥

Ram rasayan tumhare pasa ।
Sada raho Raghupati ke dasa ॥ 32

Tumhare bhajan Ram ko pavai ।
Janam janam ke dukh bisraavai ॥

Antkaal Raghuvar pur jayee ।
Jahan janam Hari Bhakt Kahayee ॥

Aur Devta Chitt na dharahin ।
Hanumat sei sarv sukh karahin ॥

Sankat kate mite sab peera ।
Jo sumirai Hanumat Balbeera ॥ 36

Jai Jai Jai Hanuman Gosain ।
Kripa Karahun Gurudev ki nayin ॥

Jo shat bar path kare koi ।
Chhutahin bandi maha sukh hoi ॥

Jo yeh padhe Hanuman Chalisa ।
Hoye siddhi saakhi Gaureesa ॥

Tulsidas sada hari chera ।
Keejai Nath Hriday mahn dera ॥ 40

॥ Doha ॥
Pavan Tanay Sankat Harana,
Mangala Murati Roop ।
Ram Lakhan Sita Sahita,
Hriday Basahu Soor Bhoop ॥



हनुमान चालीसा (Hanuman Chalisa) lyrics pdf

हनुमान चालीसा (Hanuman Chalisa) के लाभ

  • हनुमान जी की कृपा प्राप्त होती है। हनुमान जी भगवान शिव के अवतार हैं। वे साहस, शक्ति और बुद्धि के देवता हैं। जब हनुमान जी प्रसन्न होते हैं, तो वे अपने भक्तों को साहस, शक्ति और बुद्धि प्रदान करते हैं।
  • मन की शांति मिलती है। हनुमान चालीसा (Hanuman Chalisa)एक भक्तिपूर्ण कविता है। यह कविता हमें सांसारिक चिंताओं से मुक्त करने और ईश्वर में विश्वास रखने में मदद करती है।
  • मनोवांछित फल की प्राप्ति होती है। जब हम हनुमान जी की सच्चे मन से स्तुति करते हैं, तो वे हमारी सभी इच्छाओं को पूर्ण करते हैं।
  • पापों से मुक्ति मिलती है। हनुमान चालीसा (Hanuman Chalisa) हमें सच्चाई, करुणा और दया के मार्ग पर चलने के लिए प्रेरित करती है।

हनुमान चालीसा (Hanuman Chalisa) पाठ करने की विधि

  • साफ-सुथरे कपड़े पहनें और एकांत स्थान पर बैठें।
  • हनुमान जी की मूर्ति या तस्वीर के सामने बैठें।
  • आसन पर जल का छिड़काव करें और धूप-दीप जलाएं।
  • हनुमान चालीसा का पाठ करें।
  • पाठ के अंत में हनुमान जी की आरती करें।

हनुमान चालीसा (Hanuman Chalisa) से सम्बंधित प्रश्न

हनुमान चालीसा कब और किसने लिखी?

हनुमान चालीसा (Hanuman Chalisa) की रचना 16 वीं शताब्दी में तुलसीदास जी ने की थी। तुलसीदास जी एक महान हिंदी कवि और संत थे। उन्होंने रामचरितमानस और हनुमान चालीसा जैसी कई प्रसिद्ध रचनाएं लिखीं।

हनुमान चालीसा में कितनी चौपाइयां हैं?

हनुमान चालीसा (Hanuman Chalisa) में 40 चौपाइयां और एक दोहा है।

हनुमान चालीसा के पहले दोहे का क्या अर्थ है?

हनुमान चालीसा (Hanuman Chalisa) के पहले दोहे का अर्थ है कि हम गुरु के चरणरज को अपने मस्तक पर धारण करते हैं और भगवान राम के गुणों का वर्णन करते हैं।

हनुमान चालीसा में हनुमान जी के कौन-कौन से गुणों का वर्णन किया गया है?

हनुमान चालीसा (Hanuman Chalisa) में हनुमान जी के शक्ति, साहस, बुद्धि और दया जैसे गुणों का वर्णन किया गया है।

हनुमान चालीसा का पाठ कब करना चाहिए?

हनुमान चालीसा (Hanuman Chalisa) का पाठ किसी भी समय और किसी भी स्थान पर किया जा सकता है। हालांकि, यह माना जाता है कि मंगलवार और शनिवार के दिन हनुमान जी की विशेष कृपा प्राप्त होती है, इसलिए इन दिनों हनुमान चालीसा का पाठ करना विशेष रूप से लाभकारी होता है।

आज का हमारा लेख पढ़ने के लिए हम आपकी सराहना करते हैं। कृपया अपने अनुभव हमसे साझा करने के लिए हमारे facebook group पर जुड़े और हमारे facebook page को like करे। अगर आप इस लेख में कुछ सुधार चाहते है, तो कृपया comment के माध्यम से हमसे संपर्क कर सकते है।

इस पोस्ट में लिखी गयी सारी जानकारियां धार्मिक और सामाजिक मान्यताओं पर आधारित है, कृपया इसे विशेषग्य की सलाह न समझे एवं poojaaarti.com किसी भी जानकारी की पुष्टि नहीं करता है और किसी भी आरती, भजन या कथा को करवाने की विधियों के लिए अपने नजदीकी विशेषग्य की राय ले। 

Exit mobile version

Updated on May 11, 2024