राम रक्षा स्तोत्र मंत्र (Ram Raksha Stotra Mantra) एक संस्कृत मंत्र है जो भगवान राम की स्तुति करता है। यह मंत्र हिंदू धर्म में बहुत लोकप्रिय है और इसे अक्सर सुरक्षा और आशीर्वाद के लिए पढ़ा जाता है। राम रक्षा स्तोत्र मंत्र का शाब्दिक अर्थ है “श्री राम की रक्षा का मंत्र”। इसे बुधकौशिक ऋषि द्वारा रचा गया था।राम रक्षा स्तोत्र मंत्र में, भगवान राम को एक दयालु, शक्तिशाली और बुद्धिमान देवता के रूप में चित्रित किया गया है। मंत्र में भगवान राम से अपने भक्तों की रक्षा करने, उन्हें सभी प्रकार के संकटों से बचाने और उन्हें सुख और समृद्धि प्रदान करने की प्रार्थना की गई है।
विषय सूची
राम रक्षा स्तोत्र मंत्र (Ram Raksha Stotra Mantra)
विनियोग:
अस्य श्रीरामरक्षास्त्रोतमन्त्रस्य बुधकौशिक ऋषिः ।
श्री सीतारामचंद्रो देवता ।
अनुष्टुप छंदः। सीता शक्तिः ।
श्रीमान हनुमान कीलकम ।
श्री सीतारामचंद्रप्रीत्यर्थे रामरक्षास्त्रोतजपे विनियोगः ।
अथ ध्यानम्:
ध्यायेदाजानुबाहुं धृतशरधनुषं बद्धपदमासनस्थं,
पीतं वासो वसानं नवकमल दल स्पर्धिनेत्रम् प्रसन्नम ।
वामांकारूढ़ सीता मुखकमलमिलल्लोचनम्नी,
रदाभम् नानालंकारदीप्तं दधतमुरुजटामण्डलम् रामचंद्रम ॥
राम रक्षा स्तोत्रम्:
चरितं रघुनाथस्य शतकोटि प्रविस्तरम् ।
एकैकमक्षरं पुंसां महापातकनाशनम् ॥1॥
ध्यात्वा नीलोत्पलश्यामं रामं राजीवलोचनम् ।
जानकीलक्ष्मणोपेतं जटामुकुटमण्डितं ॥2॥
सासितूणधनुर्बाणपाणिं नक्तंचरान्तकम् ।
स्वलीलया जगत्त्रातुमाविर्भूतमजं विभुम् ॥3॥
रामरक्षां पठेत प्राज्ञः पापघ्नीं सर्वकामदाम् ।
शिरो मे राघवः पातु भालं दशरथात्मजः ॥4॥
कौसल्येयो दृशो पातु विश्वामित्रप्रियः श्रुति ।
घ्राणं पातु मखत्राता मुखं सौमित्रिवत्सलः ॥5॥
जिह्वां विद्यानिधिः पातु कण्ठं भरतवन्दितः ।
स्कन्धौ दिव्यायुधः पातु भुजौ भग्नेशकार्मुकः ॥6॥
करौ सीतापतिः पातु हृदयं जामदग्न्यजित ।
मध्यं पातु खरध्वंसी नाभिं जाम्बवदाश्रयः ॥7॥
सुग्रीवेशः कटी पातु सक्थिनी हनुमत्प्रभुः ।
उरु रघूत्तमः पातु रक्षःकुलविनाशकृताः ॥8॥
जानुनी सेतुकृत पातु जंघे दशमुखांतकः ।
पादौ विभीषणश्रीदः पातु रामअखिलं वपुः ॥9॥
एतां रामबलोपेतां रक्षां यः सुकृति पठेत ।
स चिरायुः सुखी पुत्री विजयी विनयी भवेत् ॥10॥
पातालभूतल व्योम चारिणश्छद्मचारिणः ।
न द्रष्टुमपि शक्तास्ते रक्षितं रामनामभिः ॥11॥
रामेति रामभद्रेति रामचंद्रेति वा स्मरन ।
नरौ न लिप्यते पापैर्भुक्तिं मुक्तिं च विन्दति ॥12॥
जगज्जैत्रैकमन्त्रेण रामनाम्नाभिरक्षितम् ।
यः कण्ठे धारयेत्तस्य करस्थाः सर्वसिद्धयः ॥13॥
वज्रपञ्जरनामेदं यो रामकवचं स्मरेत ।
अव्याहताज्ञाः सर्वत्र लभते जयमंगलम् ॥14॥
आदिष्टवान् यथा स्वप्ने रामरक्षामिमां हरः ।
तथा लिखितवान् प्रातः प्रबुद्धो बुधकौशिकः ॥15॥
आरामः कल्पवृक्षाणां विरामः सकलापदाम् ।
अभिरामस्त्रिलोकानां रामः श्रीमान स नः प्रभुः ॥16॥
तरुणौ रूपसम्पन्नौ सुकुमारौ महाबलौ ।
पुण्डरीकविशालाक्षौ चीरकृष्णाजिनाम्बरौ ॥17॥
फलमूलाशिनौ दान्तौ तापसौ ब्रह्मचारिणौ ।
पुत्रौ दशरथस्यैतौ भ्रातरौ रामलक्ष्मणौ ॥18॥
शरण्यौ सर्वसत्वानां श्रेष्ठौ सर्वधनुष्मताम् ।
रक्षःकुलनिहन्तारौ त्रायेतां नो रघूत्तमौ ॥19॥
आत्तसज्जधनुषाविषुस्पृशा वक्ष याशुगनिषङ्गसङ्गिनौ ।
रक्षणाय मम रामलक्ष्मणावग्रतः पथि सदैव गच्छताम ॥20॥
सन्नद्धः कवची खड्गी चापबाणधरो युवा ।
गच्छन् मनोरथान नश्च रामः पातु सलक्ष्मणः ॥21॥
रामो दाशरथी शूरो लक्ष्मणानुचरो बली ।
काकुत्स्थः पुरुषः पूर्णः कौसल्येयो रघूत्तमः ॥22॥
वेदान्तवेद्यो यज्ञेशः पुराणपुरुषोत्तमः ।
जानकीवल्लभः श्रीमानप्रमेयपराक्रमः ॥23॥
इत्येतानि जपन नित्यं मद्भक्तः श्रद्धयान्वितः ।
अश्वमेधाधिकं पुण्यं सम्प्राप्नोति न संशयः ॥24॥
रामं दुर्वादलश्यामं पद्माक्षं पीतवाससम ।
स्तुवन्ति नामभिर्दिव्यैर्न ते संसारिणो नरः ॥25॥
रामं लक्ष्मणपूर्वजं रघुवरं सीतापतिं सुन्दरं,
काकुत्स्थं करुणार्णवं गुणनिधिं विप्रप्रियं धार्मिकम ।
राजेन्द्रं सत्यसंधं दशरथतनयं श्यामलं शांतमूर्तिं,
वन्दे लोकाभिरामं रघुकुलतिलकं राघवं रावणारिम ॥26॥
रामाय रामभद्राय रामचंद्राय वेधसे ।
रघुनाथाय नाथाय सीतायाः पतये नमः ॥27॥
श्रीराम राम रघुनन्दनराम राम,
श्रीराम राम भरताग्रज राम राम ।
श्रीराम राम रणकर्कश राम राम,
श्रीराम राम शरणं भव राम राम ॥28॥
श्रीराम चन्द्रचरणौ मनसा स्मरामि,
श्रीराम चंद्रचरणौ वचसा गृणामि ।
श्रीराम चन्द्रचरणौ शिरसा नमामि,
श्रीराम चन्द्रचरणौ शरणं प्रपद्ये ॥29॥
माता रामो मत्पिता रामचन्द्रः स्वामी,
रामो मत्सखा रामचन्द्रः ।
सर्वस्वं मे रामचन्द्रो दयालुर्नान्यं,
जाने नैव जाने न जाने ॥30॥
दक्षिणे लक्ष्मणो यस्य वामे च जनकात्मज ।
पुरतो मारुतिर्यस्य तं वन्दे रघुनन्दनम् ॥31॥
लोकाभिरामं रणरंगधीरं राजीवनेत्रं रघुवंशनाथं ।
कारुण्यरूपं करुणाकरं तं श्रीरामचन्द्रं शरणं प्रपद्ये ॥32॥
मनोजवं मारुततुल्यवेगं जितेन्द्रियं बुद्धिमतां वरिष्ठम ।
वातात्मजं वानरयूथमुख्यं श्रीराम दूतं शरणं प्रपद्ये ॥33॥
कूजन्तं रामरामेति मधुरं मधुराक्षरम ।
आरुह्य कविताशाखां वन्दे वाल्मीकिकोकिलम ॥34॥
आपदामपहर्तारं दातारं सर्वसम्पदाम् ।
लोकाभिरामं श्रीरामं भूयो भूयो नमाम्यहम् ॥35॥
भर्जनं भवबीजानामर्जनं सुखसम्पदाम् ।
तर्जनं यमदूतानां रामरामेति गर्जनम् ॥36॥
रामो राजमणिः सदा विजयते,
रामं रमेशं भजे रामेणाभिहता,
निशाचरचमू रामाय तस्मै नमः ।
रामान्नास्ति परायणं परतरं,
रामस्य दासोस्म्यहं रामे चित्तलयः,
सदा भवतु मे भो राम मामुद्धराः ॥37॥
राम रामेति रामेति रमे रामे मनोरमे ।
सहस्त्रनाम तत्तुल्यं रामनाम वरानने ॥38॥
राम रक्षा स्तोत्र मंत्र अंग्रेजी में (Ram Raksha Stotra Mantra English Lyrics)
viniyog:
asy shriiraamarakshaastrotamantrasy budhakowshik ṛshiah .
shrii siitaaraamachandro devataa .
anushṭup chhandah. siitaa shaktiah .
shriimaan hanumaan kiilakam .
shrii siitaaraamachandrapriityarthe raamarakshaastrotajape viniyogah .
ath dhyaanam:
dhyaayedaajaanubaahun dhṛtasharadhanusham baddhapadamaasanastham,
piitam vaaso vasaanam navakamal dal spardhinetram prasannam .
vaamaankaaruudh siitaa mukhakamalamilallochanamnii,
radaabham naanaalankaaradiiptam dadhatamurujaṭaamaṇḍalam raamachandram ॥
raam rakshaa stotram:
charitam raghunaathasy shatakoṭi pravistaram .
ekaikamaksharam punsaan mahaapaatakanaashanam ॥1॥
dhyaatvaa niilotpalashyaamam raamam raajiivalochanam .
jaanakiilakshmaṇopetam jaṭaamukuṭamaṇḍitam ॥2॥
saasituuṇadhanurbaaṇapaaṇin naktancharaantakam .
svaliilayaa jagattraatumaavirbhuutamajam vibhum ॥3॥
raamarakshaan paṭhet praajñah paapaghniin sarvakaamadaam .
shiro me raaghavah paatu bhaalam dasharathaatmajah ॥4॥
kowsalyeyo dṛsho paatu vishvaamitrapriyah shruti .
ghraaṇam paatu makhatraataa mukham sowmitrivatsalah ॥5॥
jihvaan vidyaanidhiah paatu kaṇṭham bharatavanditah .
skandhow divyaayudhah paatu bhujow bhagneshakaarmukah ॥6॥
karow siitaapatiah paatu hṛdayam jaamadagnyajit .
madhyam paatu kharadhvamsii naabhin jaambavadaashrayah ॥7॥
sugriiveshah kaṭii paatu sakthinii hanumatprabhuah .
uru raghuuttamah paatu rakshahkulavinaashakṛtaaah ॥8॥
jaanunii setukṛt paatu janghe dashamukhaantakah .
paadow vibhiishaṇashriidah paatu raamaakhilam vapuah ॥9॥
etaan raamabalopetaan rakshaan yah sukṛti paṭhet .
s chiraayuah sukhii putrii vijayii vinayii bhavet ॥10॥
paataalabhuutal vyom chaariṇashchhadmachaariṇah .
n drashṭumapi shaktaaste rakshitam raamanaamabhiah ॥11॥
raameti raamabhadreti raamachandreti vaa smaran .
narow n lipyate paapairbhuktin muktin ch vindati ॥12॥
jagajjaitraikamantreṇ raamanaamnaabhirakshitam .
yah kaṇṭhe dhaarayettasy karasthaaah sarvasiddhayah ॥13॥
vajrapañjaranaamedam yo raamakavacham smaret .
avyaahataajñaaah sarvatr labhate jayamangalam ॥14॥
aadishṭavaan yathaa svapne raamarakshaamimaan harah .
tathaa likhitavaan praatah prabuddho budhakowshikah ॥15॥
aaraamah kalpavṛkshaaṇaan viraamah sakalaapadaam .
abhiraamastrilokaanaan raamah shriimaan s nah prabhuah ॥16॥
taruṇow ruupasampannow sukumaarow mahaabalow .
puṇḍariikavishaalaakshow chiirakṛshṇaajinaambarow ॥17॥
phalamuulaashinow daantow taapasow brahmachaariṇow .
putrow dasharathasyaitow bhraatarow raamalakshmaṇow ॥18॥
sharaṇyow sarvasatvaanaan shreshṭhow sarvadhanushmataam .
rakshahkulanihantaarow traayetaan no raghuuttamow ॥19॥
aattasajjadhanushaavishuspṛshaa vaksh yaashuganishaṅgasaṅginow .
rakshaṇaay mam raamalakshmaṇaavagratah pathi sadaiv gachchhataam ॥20॥
sannaddhah kavachii khaḍgii chaapabaaṇadharo yuvaa .
gachchhan manorathaan nashch raamah paatu salakshmaṇah ॥21॥
raamo daasharathii shuuro lakshmaṇaanucharo balii .
kaakutsthah purushah puurṇah kowsalyeyo raghuuttamah ॥22॥
vedaantavedyo yajñeshah puraaṇapurushottamah .
jaanakiivallabhah shriimaanaprameyaparaakramah ॥23॥
ityetaani japan nityam madbhaktah shraddhayaanvitah .
ashvamedhaadhikam puṇyam sampraapnoti n samshayah ॥24॥
raamam durvaadalashyaamam padmaaksham piitavaasasam .
stuvanti naamabhirdivyairn te samsaariṇo narah ॥25॥
raamam lakshmaṇapuurvajam raghuvaram siitaapatin sundaram,
kaakutstham karuṇaarṇavam guṇanidhin viprapriyam dhaarmikam .
raajendram satyasandham dasharathatanayam shyaamalam shaantamuurtin,
vande lokaabhiraamam raghukulatilakam raaghavam raavaṇaarim ॥26॥
raamaay raamabhadraay raamachandraay vedhase .
raghunaathaay naathaay siitaayaaah pataye namah ॥27॥
shriiraam raam raghunandanaraam raam,
shriiraam raam bharataagraj raam raam .
shriiraam raam raṇakarkash raam raam,
shriiraam raam sharaṇam bhav raam raam ॥28॥
shriiraam chandracharaṇow manasaa smaraami,
shriiraam chandracharaṇow vachasaa gṛṇaami .
shriiraam chandracharaṇow shirasaa namaami,
shriiraam chandracharaṇow sharaṇam prapadye ॥29॥
maataa raamo matpitaa raamachandrah svaamii,
raamo matsakhaa raamachandrah .
sarvasvam me raamachandro dayaalurnaanyam,
jaane naiv jaane n jaane ॥30॥
dakshiṇe lakshmaṇo yasy vaame ch janakaatmaj .
purato maarutiryasy tam vande raghunandanam ॥31॥
lokaabhiraamam raṇarangadhiiram raajiivanetram raghuvamshanaatham .
kaaruṇyaruupam karuṇaakaram tam shriiraamachandram sharaṇam prapadye ॥32॥
manojavam maarutatulyavegam jitendriyam buddhimataan varishṭham .
vaataatmajam vaanarayuuthamukhyam shriiraam duutam sharaṇam prapadye ॥33॥
kuujantam raamaraameti madhuram madhuraaksharam .
aaruhy kavitaashaakhaan vande vaalmiikikokilam ॥34॥
aapadaamapahartaaram daataaram sarvasampadaam .
lokaabhiraamam shriiraamam bhuuyo bhuuyo namaamyaham ॥35॥
bharjanam bhavabiijaanaamarjanam sukhasampadaam .
tarjanam yamaduutaanaan raamaraameti garjanam ॥36॥
raamo raajamaṇiah sadaa vijayate,
raamam ramesham bhaje raameṇaabhihataa,
nishaacharachamuu raamaay tasmai namah .
raamaannaasti paraayaṇam parataram,
raamasy daasosmyaham raame chittalayah,
sadaa bhavatu me bho raam maamuddharaaah ॥37॥
raam raameti raameti rame raame manorame .
sahastranaam tattulyam raamanaam varaanane ॥38॥
राम रक्षा स्तोत्र मंत्र वीडियो (Ram Raksha Stotra Mantra Video)
राम रक्षा स्तोत्र मंत्र के लाभ (Ram Raksha Stotra Mantra Benefit)
शांति और समृद्धि: स्त्रोत्र का पाठ करने से मानव मनोबल में शांति और समृद्धि होती है. यह मानव चेतना को प्रेरित करता है और पूर्णता की दिशा में मार्गदर्शन करता है.
आध्यात्मिक उन्नति: राम रक्षा स्त्रोत्र का पाठ करने से आध्यात्मिक उन्नति होती है. यह व्यक्ति को अपने आत्मा के साथ संबंधित बनाता है और उसे आत्मा की प्राप्ति की दिशा में मदद करता है.
भक्ति और प्रेम का विकसन: इस स्त्रोत्र का पाठ करने से भक्ति और प्रेम का विकसन होता है. भगवान राम के प्रति श्रद्धा और प्रेम के साथ पढ़ने से व्यक्ति का हृदय शुद्ध हो जाता है.
शारीरिक और मानसिक स्वास्थ्य: राम रक्षा स्त्रोत्र का नियमित पाठ करने से शारीरिक और मानसिक स्वास्थ्य में सुधार हो सकता है. मानसिक चिंता से मुक्ति और स्वास्थ्य की सुरक्षा के लिए यह मदद कर सकता है.
शांति और सुरक्षा: राम रक्षा स्तोत्र मंत्र का पाठ करने से भक्तों को शांति और सुरक्षा का अनुभव होता है। यह मंत्र उन्हें सभी प्रकार के संकटों से बचाने में मदद करता है।
आशीर्वाद: राम रक्षा स्तोत्र मंत्र का पाठ करने से भक्तों को भगवान राम का आशीर्वाद प्राप्त होता है। यह उन्हें सुख, समृद्धि और सफलता प्रदान करता है।
ज्ञान और बुद्धि: राम रक्षा स्तोत्र मंत्र का पाठ करने से भक्तों को ज्ञान और बुद्धि प्राप्त होती है। यह उन्हें अपने जीवन में सही निर्णय लेने में मदद करता है।
निरोगता: राम रक्षा स्तोत्र मंत्र का पाठ करने से भक्तों को निरोगता प्राप्त होती है। यह उन्हें बीमारियों से बचाने में मदद करता है।
राम रक्षा स्तोत्र मंत्र विधि (Ram Raksha Stotra Mantra Vidhi)
पठन (विशेषकर प्रातःकाल):
यह स्तोत्र प्रायः प्रातःकाल पठने के लाभकारी माना जाता है, लेकिन आप इसे किसी भी समय पढ़ सकते हैं।
शुद्धि प्रक्रिया:
स्नान करें और शुद्ध वस्त्र पहनें।पूजा स्थल को शुद्ध करें और आसन पर बैठें।
आध्यात्मिक साधना:
मन को शांत करें और ध्यान में ले जाएं।भगवान राम की मूर्ति, चित्र, या ध्यान करें।
आवाहन और प्राणप्रतिष्ठा:
भगवान राम को मन में आवाहन करें और उनका आशीर्वाद प्राप्त करने के लिए प्राणप्रतिष्ठा करें।
संकल्प:
मन में संकल्प लें कि आप राम रक्षा स्तोत्र का पाठ कर रहे हैं और इससे सभी कष्टों का नाश होगा।
पाठ का प्रारंभ:
“श्रीगुरुभ्यो नमः” आदि मंत्रों के बाद राम रक्षा स्तोत्र का पाठ करें।
श्रद्धा भाव:
मंत्रों को श्रद्धा भाव से पढ़ें और उनका अर्थ समझने का प्रयास करें।
समापन:
पूजा को समाप्त करने के बाद भगवान राम का आभास करते हुए आदरपूर्वक समापन करें।
राम रक्षा स्तोत्र मंत्र पीडीएफ (Ram Raksha Stotra Mantra Vidhi)
यह मंत्र भी देखे
राम रक्षा स्तोत्र मंत्र से सम्बंधित प्रश्न (Ram Raksha Stotra Mantra FAQ)
राम रक्षा स्तोत्र मंत्र (Ram Raksha Stotra Mantra) का क्या अर्थ है?
राम रक्षा स्तोत्र मंत्र (Ram Raksha Stotra Mantra) एक संस्कृत मंत्र है जो भगवान राम की स्तुति करता है। इस मंत्र में, भगवान राम को एक दयालु, शक्तिशाली और बुद्धिमान देवता के रूप में चित्रित किया गया है। मंत्र में भगवान राम से अपने भक्तों की रक्षा करने, उन्हें सभी प्रकार के संकटों से बचाने और उन्हें सुख और समृद्धि प्रदान करने की प्रार्थना की गई है।
राम रक्षा स्तोत्र मंत्र (Ram Raksha Stotra Mantra) के कितने श्लोक हैं?
राम रक्षा स्तोत्र मंत्र(Ram Raksha Stotra Mantra) 38 श्लोकों से बना है।
राम रक्षा स्तोत्र मंत्र (Ram Raksha Stotra Mantra) किसने रचा था?
राम रक्षा स्तोत्र मंत्र(Ram Raksha Stotra Mantra) बुधकौशिक ऋषि द्वारा रचा गया था।
राम रक्षा स्तोत्र मंत्र (Ram Raksha Stotra Mantra) का पाठ करने के लिए क्या करना चाहिए?
राम रक्षा स्तोत्र मंत्र (Ram Raksha Stotra Mantra) का पाठ करने के लिए, निम्नलिखित चरणों का पालन करें:
एक साफ और शांत स्थान चुनें।
अपने आप को साफ करें।
एक सुगंध जला सकते हैं।
एक आसन पर बैठें।
अपने हाथों को जोड़ें और भगवान राम का ध्यान करें।
राम रक्षा स्तोत्र मंत्र का पाठ शुरू करें।
मंत्र का उच्चारण सही उच्चारण के साथ करें।
मंत्र को जितनी बार संभव हो उतनी बार पढ़ें।
मंत्र का पाठ करने के बाद, भगवान राम को धन्यवाद दें।
राम रक्षा स्तोत्र मंत्र (Ram Raksha Stotra Mantra) को किस दिन पढ़ना चाहिए?
राम रक्षा स्तोत्र मंत्र (Ram Raksha Stotra Mantra) को किसी भी दिन पढ़ा जा सकता है, लेकिन इसे विशेष रूप से शुभ दिनों, जैसे कि राम नवमी या अक्षय तृतीया के दिन पढ़ना अच्छा होता है।
सभी देवी देवताओं के भक्ति गीत, भजन, मन्त्र और स्त्रोत के Lyrics Hindi + Lyrics English + Video + PDF के लिए poojaaarti.com पर visit करे।
आज का हमारा लेख पढ़ने के लिए हम आपकी सराहना करते हैं। कृपया अपने अनुभव हमसे साझा करने के लिए हमारे facebook group पर जुड़े और हमारे facebook page को like करे। अगर आप इस लेख में कुछ सुधार चाहते है, तो कृपया comment के माध्यम से हमसे संपर्क कर सकते है।
इस पोस्ट में लिखी गयी सारी जानकारियां धार्मिक और सामाजिक मान्यताओं पर आधारित है, कृपया इसे विशेषग्य की सलाह न समझे एवं poojaaarti.com किसी भी जानकारी की पुष्टि नहीं करता है और किसी भी आरती, भजन या कथा को करवाने की विधियों के लिए अपने नजदीकी विशेषग्य की राय ले।
रेखा डनसेना इकोनॉमिक्स में स्नातकोत्तर है और poojaaarti.com के मंदिर , त्यौहार और चालीसा के पोस्ट के अध्ययन और लेख में हमारा सहयोग करती है।