श्री हनुमत्ताण्डव स्तोत्रम् (Shri Hanumat Tandava Stotram) श्री हनुमान जी को समर्पित शक्तिशाली स्त्रोत है, जिसकी रचना 17वी शताब्दी में संत कवि स्वामी समर्थ रामदास जी द्वारा मराठी भाषा में किया गया था। स्त्रोत में श्री हनुमान जी के महिमा एवं गुणों का वर्णन किया गया है। इस स्त्रोत का पाठ प्रातः काल को मंगलवार के दिन किया जाना चाहिए, पाठ करने से श्री हनुमान जी अत्यंत प्रसन्न होते है और अपना आशीर्वाद प्रदान करते है।
श्री हनुमत्ताण्डव स्तोत्रम् (Shri Hanumat Tandava Stotram) का नियमित रूप से पाठ करने से व्यक्ति को दुःख, तकलीफ, रोग, भूत-प्रेत, संकट आदि से मुक्ति मिलती है।
विषय सूची
श्री हनुमत्ताण्डव स्तोत्रम् (Shri Hanumat Tandava Stotram)
॥ ध्यान॥
वन्दे सिन्दूरवर्णाभं लोहिताम्बरभूषितम्।
रक्ताङ्गरागशोभाढ्यं शोणापुच्छं कपीश्वरम्॥
॥ स्तोत्र पाठ ॥
भजे समीरनन्दनं, सुभक्तचित्तरञ्जनं,
दिनेशरूपभक्षकं, समस्तभक्तरक्षकम्।
सुकण्ठकार्यसाधकं, विपक्षपक्षबाधकं,
समुद्रपारगामिनं, नमामि सिद्धकामिनम्॥1॥
सुशङ्कितं सुकण्ठभुक्तवान् हि यो हितं
वचस्त्वमाशु धैर्य्यमाश्रयात्र वो भयं कदापि न।
इति प्लवङ्गनाथभाषितं निशम्य वान-
राऽधिनाथ आप शं तदा, स रामदूत आश्रयः॥2॥
सुदीर्घबाहुलोचनेन, पुच्छगुच्छशोभिना,
भुजद्वयेन सोदरीं निजांसयुग्ममास्थितौ।
कृतौ हि कोसलाधिपौ, कपीशराजसन्निधौ,
विदहजेशलक्ष्मणौ, स मे शिवं करोत्वरम्॥3॥
सुशब्दशास्त्रपारगं, विलोक्य रामचन्द्रमाः,
कपीश नाथसेवकं, समस्तनीतिमार्गगम्।
प्रशस्य लक्ष्मणं प्रति, प्रलम्बबाहुभूषितः
कपीन्द्रसख्यमाकरोत्, स्वकार्यसाधकः प्रभुः॥4॥
प्रचण्डवेगधारिणं, नगेन्द्रगर्वहारिणं,
फणीशमातृगर्वहृद्दृशास्यवासनाशकृत्।
विभीषणेन सख्यकृद्विदेह जातितापहृत्,
सुकण्ठकार्यसाधकं, नमामि यातुधतकम्॥5॥
नमामि पुष्पमौलिनं, सुवर्णवर्णधारिणं
गदायुधेन भूषितं, किरीटकुण्डलान्वितम्।
सुपुच्छगुच्छतुच्छलंकदाहकं सुनायकं
विपक्षपक्षराक्षसेन्द्र-सर्ववंशनाशकम्॥6॥
रघूत्तमस्य सेवकं नमामि लक्ष्मणप्रियं
दिनेशवंशभूषणस्य मुद्रीकाप्रदर्शकम्।
विदेहजातिशोकतापहारिणम् प्रहारिणम्
सुसूक्ष्मरूपधारिणं नमामि दीर्घरूपिणम्॥7॥
नभस्वदात्मजेन भास्वता त्वया कृता
महासहा यता यया द्वयोर्हितं ह्यभूत्स्वकृत्यतः।
सुकण्ठ आप तारकां रघूत्तमो विदेहजां
निपात्य वालिनं प्रभुस्ततो दशाननं खलम्॥8॥
इमं स्तवं कुजेऽह्नि यः पठेत्सुचेतसा नरः
कपीशनाथसेवको भुनक्तिसर्वसम्पदः।
प्लवङ्गराजसत्कृपाकताक्षभाजनस्सदा
न शत्रुतो भयं भवेत्कदापि तस्य नुस्त्विह॥9॥
नेत्राङ्गनन्दधरणीवत्सरेऽनङ्गवासरे।
लोकेश्वराख्यभट्टेन हनुमत्ताण्डवं कृतम्॥10॥
॥ इति श्रीहनुमत्ताण्डवस्तोत्रम् सम्पूर्णम् ॥
श्री हनुमत्ताण्डव स्तोत्रम् (Shri Hanumat Tandava Stotram) अंग्रेजी में
॥ Dhyana ॥
Vande Sinduravarnabham Lohitambarabhushitam।
Raktangaragashobhadhyam Shonapuchchham Kapishvaram॥
॥ Stotra Patha ॥
Bhaje Samiranandanam, Subhaktachittaranjanam,
Dinesharupabhakshakam, Samastabhaktarakshakam।
Sukanthakaryasadhakam, Vipakshapakshabadhakam,
Samudraparagaminam, Namami Siddhakaminam॥1॥
Sushankitam Sukanthabhuktavan Hi Yo Hitam
Vachastvamashu Dhairyyamashrayatra Vo Bhayam Kadapi Na।
Iti Plavanganathabhashitam Nishanya Vana-
raadhinatha Apa Sham Tada, Sa Ramaduta Ashrayah॥2॥
Sudirghabahulochanena, Puchchhaguchchhashobhina,
Bhujadvayena Sodarim Nijansayugmamasthitau।
Kritau Hi Kosaladhipau, Kapisharajasannidhau,
Vidahajeshalakshmanau, Sa Me Shivam Karotvaram॥3॥
Sushabdashastraparagam, Vilokya Ramachandramah,
Kapisha Nathasevakam, Samastanitimargagam।
Prashasya Lakshmanam Prati, Pralambabahubhushitah
Kapindrasakhyamakarot, Svakaryasadhakah Prabhuh॥4॥
Prachandavegadharinam, Nagendragarvaharinam,
Phanishamatrigarvahriddrishasyavasanashakrit।
Vibhishanena Sakhyakridvideha Jatitapahrit,
Sukanthakaryasadhakam, Namami Yatudhatakam॥5॥
Namami Pushpamaulinam, Suvarnavarnadharinam
Gadayudhena Bhushitam, Kiritakundalanvitam।
Supuchchhaguchchhatuchchhalankadahakam Sunayakam
Vipakshapaksharakshasendra-Sarvavanshanashakam॥6॥
Raghuttamasya Sevakam Namami Lakshmanapriyam
Dineshavanshabhushanasya Mudrikapradarshakam।
Videhajatishokatapaharinam Praharinam
Susukshmarupadharinam Namami Dirgharupinam॥7॥
Nabhasvadatmajena Bhasvata Tvaya Krita
Mahasaha Yata Yaya Dvayorhitam Hyabhutsvakrityatah।
Sukantha Apa Tarakam Raghuttamo Videhajam
Nipatya Valinam Prabhustato Dashananam Khalam॥8॥
Imam Stavam Kujeahni Yah Pathetsuchetasa Narah
Kapishanathasevako Bhunaktisarvasampadah।
Plavangarajasatkripakatakshabhajanassada
Na Shatruto Bhayam Bhavetkadapi Tasya Nustviha॥9॥
Netranganandadharanivatsareanangavasare।
Lokeshvarakhyabhattena Hanumattandavam Kritam॥10॥
॥ Iti Shrihanumattandavastotram Sampurnam ॥
श्री हनुमत्ताण्डव स्तोत्रम् (Shri Hanumat Tandava Stotram) पीडीएफ
यह स्त्रोत भी देखे
श्री हनुमत्ताण्डव स्तोत्रम् (Shri Hanumat Tandava Stotram) वीडियो
श्री हनुमत्ताण्डव स्तोत्रम् (Shri Hanumat Tandava Stotram) FAQ
श्री हनुमत्ताण्डव स्तोत्रम् क्या है ?
श्री हनुमत्ताण्डव स्तोत्रम् श्री हनुमान जी को समर्पित शक्तिशाली स्त्रोत है, स्त्रोत में श्री हनुमान जी के महिमा एवं गुणों का वर्णन किया गया है।
श्री हनुमत्ताण्डव स्तोत्रम् की रचना किसने की है ?
श्री हनुमत्ताण्डव स्तोत्रम् रचना 17वी शताब्दी में संत कवि स्वामी समर्थ रामदास जी द्वारा मराठी भाषा में किया
श्री हनुमत्ताण्डव स्तोत्रम् का पाठ करने के क्या लाभ है ?
श्री हनुमत्ताण्डव स्तोत्रम् का नियमित रूप से पाठ करने से व्यक्ति को दुःख, तकलीफ, रोग, भूत-प्रेत, संकट आदि से मुक्ति मिलती है।
सभी देवी देवताओं के भक्ति गीत, भजन, मन्त्र और स्त्रोत के Lyrics Hindi + Lyrics English + Video + PDF के लिए poojaaarti.com पर visit करे।
आज का हमारा लेख पढ़ने के लिए हम आपकी सराहना करते हैं। कृपया अपने अनुभव हमसे साझा करने के लिए हमारे facebook group पर जुड़े और हमारे facebook page को like करे। अगर आप इस लेख में कुछ सुधार चाहते है, तो कृपया comment के माध्यम से हमसे संपर्क कर सकते है।

इस पोस्ट में लिखी गयी सारी जानकारियां धार्मिक और सामाजिक मान्यताओं पर आधारित है, कृपया इसे विशेषग्य की सलाह न समझे एवं poojaaarti.com किसी भी जानकारी की पुष्टि नहीं करता है और किसी भी आरती, भजन या कथा को करवाने की विधियों के लिए अपने नजदीकी विशेषग्य की राय ले।

किशन इजारदार एक ब्लॉगर है, जिनका ब्लॉग बनाने का उदेश्य यह है कि, poojaaarti.com की website के माध्यम से भक्ति से जुड़े हुए लोगो को एक ही जगह में देवी देवताओ से संबंधित समस्त जानकारी हिंदी वा अन्य भाषा में उपलब्ध करा सके.